תרגיל 1
במרץ 2020 מגפת הקורונה התפשטה בישראל והציבור הונחה להישאר בבידוד בבתים.
בכדי להעביר את הזמן בבידוד, יהלי רכש מנוי נטפליקס. לאחר שיטוט באפליקציה, הוא סימן 5 סרטים ו-7 סדרות שנראים לו מעניינים (להלן "תכניות").
בכדי להשאיר זמן גם ללמידה ופתרון שיעורי בית, יהלי החליט שיצפה רק ב-8 תכניות מתוך ה-12 שסימן.
הניחו כי לכל בחירה של 8 תוכניות מתוך ה-12 יש סיכוי שווה.
תארו מרחב מדגם מתאים.
נגדיר את קבוצת התוכניות S ונגדיר:
Ω={{s1,…,s8}∣∀1≤i≤8:si∈S}
מה ההסתברות שבדיוק חצי מהתכניות שנבחרו הן סרטים ובדיוק חצי הן סדרות?
נגדיר מאורע A כבחירה ב-4 סרטים ו-4 סדרות.
∣Ω∣=(128)
ידוע גם כי המרחב שווה הסתברות ולכן, P(A)=∣Ω∣∣A∣.
∣A∣=(54)(74)
זוהי בעצם בחירה מבין הסרטים ובחירה מבין הסדרות.
P(A)↓מרחב שווה הסתברות=(128)(54)(74)=9935≈0.35
מה ההסתברות שיהלי יצפה רק בסרט אחד?
נגדיר מאורע B כבחירה בסרט יחיד ו-7 סדרות. פה אנו צריכים רק לבחור את הסרט שכן כל הסדרות נבחרות.
∣B∣=(51)
P(B)=∣Ω∣∣B∣=(128)(51)=991≈0.0101
לאחר מחשבה נוספת, יהלי החליט שלא די לבחור במה יצפה, אלא שחשוב שגם יגדיר לו"ז וסדר צפייה ב-8 התכניות. הניחו כי לכל בחירה וסידור של התכניות יש הסתברות שווה.
תארו מרחב מדגם מתאים.
נגדיר:
Ω2=S8
נשים לב כי המרחב שווה הסתברות לפי הנתון.
∣Ω2∣=(128)⋅8!=8!⋅4!12!⋅8!=4!12!
מה ההסתברות שיהלי יצפה קודם ב-3 סרטים ואז ב-5 סדרות?
מספר האפשרויות לבחור 3 סרטים הוא (53) ואז לסדר אותם ב-3 מקומות: 3!. סה"כ: (53)⋅3!=3!⋅2!5!⋅3!=2!5!.
מספר האפשרויות לבחור 5 סדרות הוא (75) ואז לסדר אותם ב-5 מקומות: 5!. סה"כ: (75)⋅5!=5!⋅2!7!⋅5!=2!7!.
נגדיר מאורע C כמאורע בו יהלי יצפה קודם ב-3 סרטים ואז ב-5 סדרות.
∣C∣=2!5!⋅2!7!=(2!)25!⋅7!
לכן:
P(C)=∣Ω2∣∣C∣=4!12!45!⋅7!=12!3!⋅5!⋅7!=1321≈7.57⋅10−3
מה ההסתברות שיהלי יצפה ב-2 סדרות, אח"כ ב-4 סרטים ואז ב-2 סדרות נוספות?
נגדיר D כמאורע בו יהלי צופה ב-2 סדרות, לאחר מכן 4 סרטים ולבסוף 2 סדרות נוספות.
מספר האפשרויות לבחור 4 סדרות הוא: (74) ואז לסדר אותם ב-4 מקומות הוא: 4!. סה"כ: (74)⋅4!=4!⋅3!7!⋅4!=3!7!.
מספר האפשרויות לבחור 4 סרטים הוא (54) ואז לסדר אותם ב-4 מקומות הוא: 4!. סה"כ: (54)⋅4!=4!5!⋅4!=5!.
סה"כ:
∣D∣=3!7!⋅5!
לכן:
P(D)=∣Ω2∣∣D∣=4!12!3!7!⋅5!=12!⋅3!7!⋅5!⋅4!=1981≈5.05⋅10−3
מה ההסתברות שמבין 3 התכניות הראשונות בהן יהלי צפה, נכלל לפחות סרט אחד?
נגדיר את E כמאורע שיהלי צפה בלפחות סרט אחד ב-3 התוכניות הראשונות.
נמצא את E שהוא המאורע שבו יהלי לא צפה בסרט ב-3 התוכניות הראשונות.
מספר האפשרויות לבחור 3 סדרות הוא (73) ואז לסדר אותם ב-3 מקומות הוא: 3!. סה"כ: (73)⋅3!=4!7!.
מספר האפשרויות לבחור 5 תוכניות מבין 9 הנותרות הוא: (95) ואז לסדר אותם ב-5 מקומות הוא: 5!. סה"כ: (95)⋅5!=4!9!.
סה"כ:
∣E∣=4!7!4!9!=(4!)27!⋅9!
לכן:
P(E)=4!12!(4!)27!⋅9!=4!⋅12!7!⋅9!=447≈0.159
לפי עקרון המשלים מתקיים:
P(E)=1−P(E)=4433≈0.84
תרגיל 2
יהא (Ω,F,P) מרחב הסתברות ותהא {An}n=1∞∈F סדרת מאורעות.
הראו כי אם מתקיים שכל מאורע מוכל בקודמו, כלומר ⋯⊆A3⊆A2⊆A1 אזי מתקיים:
P(n=1⋂∞An)=n→∞limP(An)
הוכחה:
n=1⋂∞An↓דה מורגן=n=1⋃∞An
נשים לב כי מכיוון שלכל n∈N מתקיים An+1⊆An אזי, An⊆An+1. לכן, לפי משפט מהתרגול:
P(n=1⋃∞An)=n→∞limP(An)
לפי עקרון המשלים מתקיים:
P(n=1⋂∞An)=1−P(n=1⋂∞An)=1−n→∞limP(An)↓חשבון גבולות=n→∞lim(1−P(An))↓עקרון המשלים=n→∞limP(An)
∎
הראו, ללא ההנחה נוספת מהסעיף הקודם, כי מתקיים P(⋃n=1∞An)≤∑n=1∞P(An).
רמז: ראיתם כי אחת מהתכונות של מרחב הסתברות היא תת-אדיטיביות. כלומר, לכל {An}n=1k∈F מתקיים P(⋃n=1kAn)≤∑n=1lP(An).
הוכחה:
נגדיר סדרת מאורעות: {Bn}n=1∞ כך שלכל n∈N מתקיים: Bn=⋃k=1nAk.
נשים לב כי לכל n∈N מתקיים: Bn⊆Bn+1 שכן ⋃k=1nAk⊆⋃k=1nAk∪An+1 ולכן, לפי משפט מהתרגול:
P(n=1⋃∞Bn)=n→∞limP(Bn)
נשים לב כי בנוסף לכל n∈N מתקיים Bn∪Bn+1=Bn+1 לפי הנ"ל ולכן, לכל M∈N מתקיים ⋃n=1MBn=BM.
לכן:
P(n=1⋃∞Bn)=P(M→∞limn=1⋃MBn)=P(M→∞limBM)=P(M→∞limn=1⋃MAn)=P(n=1⋃∞An)
M→∞limP(BM)=M→∞limP(n=1⋃MAn)
⇓
P(n=1⋃∞An)=P(n=1⋃∞Bn)=n→∞limP(Bn)=M→∞limP(n=1⋃MAn)
M→∞limP(n=1⋃MAn)↓תת אדיטיביותיחס סדר גבולות+≤M→∞limn=1∑MP(An)=n=1∑∞P(An)
ולכן מתקיים:
P(n=1⋃∞An)≤n=1∑∞P(An)
∎
תרגיל 3
תהא P מידת הסתברות מעל Ω כך ש: Ω={0,1,2,…} ו-P מקיימת לכל k≥1:
P({k})=k5P({k−1})
מצא את ההסתברות P({k}) במפורש.
נראה באינדוקציה כי P({k})=k!5k⋅P({0}) לכל k≥1.
בסיס: עבור k=1 מתקיים כי P({1})=15⋅P({0})=1!51⋅P({0}) כנדרש.
צעד: נניח כי עבור k≥1 מתקיים P({k})=k!5k⋅P({0}) ונראה כי P({k+1})=(k+1)!5k+1⋅P({0}).
P({k+1})↓נוסחת הנסיגה=k+15P({k})↓הנחת האינדוקציה=k+15⋅k!5k⋅P({0})=(k+1)!5k+1P({0})
כנדרש.
1↓משפט=P(Ω)↓Ωהגדרת=P(N)=P(n=0⋃∞{n})↓-אדיטיביותσ=n=0∑∞P({n})=n=0∑∞n!5nP({0})=P({0})n=0∑∞n!5n=P({0})⋅e5
לכן מתקיים כי P({0})=e51. לכן:
∀1≤k∈N:P({k})=k!⋅e55k
תרגיל 4
אליס ובוב משחקים במשחק "אבן נייר ומספריים" הכולל ארבעה סיבובים. בכל סיבוב, כל אחד מהשחקנים בוחר באקראי פריט אחד מתוך שלוש אפשרויות: אבן, נייר, מספריים. המנצח בכל סיבוב נקבע לפי הכללים: נייר מנצח אבן, מספריים מנצחות נייר, ואבן מנצחת מספריים. אם שני השחקנים בחרו באותו הפריט אז הסיבוב מסתיים בתוצאת תיקו. המנצח במשחק הוא זה שניצח במספר גדול יותר של סיבובים )המשחק יכול להסתיים בתיקו אם לשני השחקנים מספר ניצחונות זהה בסיבובים השונים(. הניחו שלכל סדרה של בחירות של שני השחקנים ישנה הסתברות שווה
מה ההסתברות שאליס ניצחה בסיבוב השני?
נגדיר את מרחב ההסתברות שלנו:
Ω={(w1,w2,w3,w4)∣∀1≤i≤4:wi∈{אליס,בוב}}
למרחב הסתברות זה הסתברות שווה.
נגדיר את המאורע A כמאורע בו אליס מנצחת בסיבוב השני. לנצחון של אליס יש 3 אפשרויות: אליס בחרה נייר, אליס בחרה מספריים או אליס בחרה אבן (וכמובן שבוב בחר בהתאם)
∣A∣=(31)((321))3=3⋅32⋅3=31+6=37
∣Ω∣=((321))4=(32)4=38
ולכן:
P(A)↓מרחב שווה הסתברות=∣Ω∣∣A∣=3837=31≈0.333
מה ההסתברות שאליס ניצחה בסיבוב הראשון וגם בסיבוב השני?
נגדיר את B כמאורע בו אליס ניצחה בסיבוב הראשון וגם בסיבוב השני.
∣B∣=((31))2((321))2=32⋅34=36
ולכן:
P(B)↓מרחב שווה הסתברות=∣Ω∣∣B∣=3836=321=91≈0.11
מה ההסתברות שאליס ניצחה בסיבוב הראשון או בסיבוב השני?
נגדיר את C כמאורע בו אליס ניצחה בסיבוב הראשון או בסיבוב השני.
∣C∣=∣B∣+∣A∣=36+37
ולכן:
P(C)↓מרחב שווה הסתברות=∣Ω∣∣C∣=3836+37=94≈0.44
מה ההתסברות שהמשחק אינו הסתיים בתיקו?
נגדיר את D כמאורע בו המשחק הסתיים בתיקו.
נתחיל בלבחור מנצח לשתי אפשרויות והשתיים האחרות נבחרות לפיו: (21)2 ואז לכל אפשרות נבחר מה המנצח ישחק ולפי זה מה לירב יש 2 אפשרויות לשחק (31)⋅(21). כעת, לשאר המשחקים יש גם כן (31)⋅(21) כל אחד. סה"כ:
∣D∣=(21)2((31)(21))4=22(2⋅3)4=4⋅64
לכן מתקיים:
P(D)↓מרחב שווה הסתברות=∣Ω∣∣D∣=384⋅64=8164≈0.79
תרגיל 5
מטילים מטבע הוגן 8 פעמים.
חשבו את ההסתברות שנראה הרצף HTTH.
נגדיר את מרחב ההסתברות שלנו כך:
Ω={(c1,c2,c3,c4,c5,c6,c7,c8)∣∀1≤i≤8:ci∈{H,T}}
∣Ω∣=28
מכיוון שהטלת המטבע הוגנת המרחב שלנו שווה הסתברות.
כעת נגדיר את A כמאורע בו הרצף HTTH קיים ונחלק למקרים לפי הופעת הרצף HTTH לראשונה.
- אם הוא מתחיל ב-i=1 אז יש 24 אפשרויות.
- אם הוא מתחיל ב-i=2 אז גם כן יש 24 אפשרויות.
- אם הוא מתחיל ב-i=3 אז גם כן יש 24 אפשרויות.
- אם הוא מתחיל ב-i=4 אז יש 24 אפשרויות אך יש 2 אפשרויות בהן קיים הרצף HTT בהתחלה (בהחלטת המטבע האחרון) ולכן יש 24−2 אפשרויות.
- אם הוא מתחיל ב-i=5 אז נתחיל מ-24 ונחסר את האפשרויות בהם הרצף HTTH מתחיל ב-i=1 או i=2. לראשון יש אפשרות אחת ולשני יש 2 אפשרויות. לכן יש 24−3 אפשרויות.
סה"כ: ∣A∣=5⋅24−5=5(24−1)=15⋅5=75 ולכן:
P(A)↓מרחב שווה הסתברות=∣Ω∣∣A∣=2875=25675≈0.293
חשבו את ההסתברות שאחד מהרצפים HTTT,HTTH נראה פעם אחת בלבד והשני לא נראה כלל.
נגדיר את B כמאורע המתאים לתנאי השאלה ונחלק למקרים לפי מיקום תחילת הרצף HTT.
- אם הרצף הנ"ל מתחיל בהטלה הראשונה, אז נדרש לוודא כי הרצף HTT לא יופיע עוד פעם במילה למעט בסוף.
להופעת הרצף במיקום הרביעי יש 22 אפשרויות וכך גם עבור המקום החמישי. אם הרצף יופיע במקום השישי זה בסדר שכן אין הוא יכול להשלים לרצף נתון. לכן, יש סה"כ: 25−23=32−8=24 אפשרויות.
- אם הרצף הנ"ל מתחיל בהטלה השנייה, אז נדרש לוודא את אותו הדבר.
עבור המקום הראשון אין אפשרות ליצירת הרצף. עבור החמישי יש 22 אפשרויות ליצירת הרצף. עבור המקום השישי אין חשש ליצירת אחד מהרצפים הנתונים באורך 4. לכן, יש סה"כ 25−22=32−4=28 אפשרויות.
- אם הרצף הנ"ל מתחיל בהטלה השלישית, אז נדרש לוודא את אותו הדבר.
עבור המקום הראשון והשני אין אפשרות ליצירת הרצף וכך גם עבור המקום השישי ולכן יש 25=32 אפשרויות.
- אם הרצף הנ"ל מתחיל בהטלה הרביעית, אז נדרש לוודא את אותו הדבר.
עבור המקום הראשון יש 22 אפשרויות ליצירת הרצף. עבור המקום השני, השלישי, השביעי והשמיני אין סכנה. לכן, יש סה"כ 25−22=28 אפשרויות.
- אם הרצף הנ"ל מתחיל בהטלה החמישית, אז נדרש לוודא את אותו הדבר.
עבור המקום הראשון יש 22 אפשרויות וכך גם עבור המקום השני. עבור שאר המקומות אין סכנה. לכן, יש סה"כ 25−23=24 אפשרויות.
לכן מתקיים: ∣B∣=24+28+32+28+24=136 ולכן:
P(A)↓מרחב שווה הסתברות=∣Ω∣∣B∣=28136=0.53125