חזור לתיקייה: 00940412 - הסתברות מ'

1 - מרחבי הסתברות

חיפוש בתיקיה
Ctrl K
לחץ כאן או הקש Ctrl K כדי לחפש בכל התיקיה
  • כללי
  • סיגמה(\sigma) אלגברה
  • קבוצות לא בנות מניה
  • מרחב הסתברות

1 - מרחבי הסתברות

00940412

הסתברות מ'

רשימות הרצאה לקריאה בשבת

מרחבי הסתברות

הופק מתוך תקיית התואר של שקד

uni-folder.vercel.app

נניח ונתונה איזושהי בעיה, נסמן ב-Ω\OmegaΩ את האפשרויות השונות.

דוגמה

  • בהטלת קוביה הוגנת אפשר לבחור Ω={1,2,3,4,5,6}\Omega=\left\{ 1,2,3,4,5,6 \right\}Ω={1,2,3,4,5,6}. להגיד שהקוביה הוגנת אומר שלכל אחת מהאפשרויות יש את אותו הסיכוי. (אם נותנים קוביה לא הוגנת צריך להגיד מהי ההסתברות של כל אחת מהתוצאות)
    שאלות שניתן לשאול:
    • בהטלת קוביה הוגנת, מהי ההסתברות שיצא 333? היא P({3})=16=∣{3}∣∣Ω∣P(\left\{ 3 \right\})=\frac{1}{6}=\frac{|\left\{ 3 \right\}|}{|\Omega|}P({3})=61​=∣Ω∣∣{3}∣​.
    • מהי ההסתברות שיצא מספר ראשוני? P({2,3,5})=36=12P(\left\{ 2,3,5 \right\})=\frac{3}{6}=\frac{1}{2}P({2,3,5})=63​=21​.
  • בהטלת שתי קוביות הוגנות אחת אחרי השנייה נקבל Ω={(a1,a2)∣a1,a2∈{1,…,6}}\Omega=\left\{ (a_{1},a_{2}) \mid a_{1},a_{2}\in \left\{ 1,\dots,6 \right\} \right\}Ω={(a1​,a2​)∣a1​,a2​∈{1,…,6}}. מכיוון שזה בסדר מסויים זה זוג סדור. (הערה: אם זה לא משנה הסדר ההסתברות עבור חלק מהאפשרויות משתנה כי אפשר לקבל אותם בסדר הפוך)
    שאלות שניתן לשאול:
    • מהי ההסתברות שסכום הערכים יהיה 4?
P(סכום הערכים4הוא )=∣{(1,3),(3,1),(2,2)}∣∣Ω∣=336=112 P\left(\begin{matrix} \R{\text{סכום הערכים}} \\ 4\R{\text{הוא }} \end{matrix}\right)=\frac{|\left\{ (1,3),(3,1),(2,2) \right\}|}{|\Omega|}=\frac{3}{36}=\frac{1}{12}P(סכום הערכים4הוא ​)=∣Ω∣∣{(1,3),(3,1),(2,2)}∣​=363​=121​
  • בחירת מספר באקראי בקטע [0,1][0,1][0,1] יהיה Ω={x∈R∣0≤x≤1}=[0,1]\Omega=\left\{ x \in \mathbb{R} \mid 0\leq x\leq 1 \right\}=[0,1]Ω={x∈R∣0≤x≤1}=[0,1]. נשים לב כי לא רק שהמרחב הזה לא סופי, המרחב הזה גם לא בן מנייה ונראה דוגמות בהמשך לכך.
    שאלות שניתן לשאול:
    • בבחירת מספר ממשי בקטע [0,1][0,1][0,1] מהו הסיכוי שיצא 0.1375210.1375210.137521? נגלה בהמשך כי הסיכוי לכל מספר שכזה הוא 000.
הערה

לפעמים יהיה נוח יותר שהמרחב יהיה שווה הסתברות, כך עבור מקרים בהם אין סדר לפעמים נגדיר מרחב עם סדר ואז נוריד אותו.

סיגמה(σ\sigmaσ) אלגברה

נתחיל עם מושג בסיסי וחשוב בשם σ\sigmaσ אלגברה אשר יעזור לנו לחשב באופן פורמלי הסתברויות.

הגדרה 1 (σ\sigmaσ-אלגברה)

תהא Ω≠∅\Omega\neq \varnothingΩ=∅. תת קבוצה F⊆P(Ω)\mathcal{F}\subseteq \mathbb{P}(\Omega)F⊆P(Ω) (כאשר p(Ω)p(\Omega)p(Ω) היא קבוצת החזקה) נקראת σ\sigmaσ-אלגברה על Ω\OmegaΩ אם מתקיים:
א. ∅∈F\varnothing \in \mathcal{F}∅∈F.
ב. אם A∈FA \in \mathcal{F}A∈F אזי A‾∈F\overline{A}\in \mathcal{F}A∈F.
ג. אם {An}n=1∞∈F\left\{ A_{n} \right\}_{n=1}^\infty \in \mathcal{F}{An​}n=1∞​∈F אזי ⋃n=1∞An∈F\bigcup\limits_{n=1}^\infty A_{n}\in \mathcal{F}n=1⋃∞​An​∈F.

הערה (למה אנחנו מדברים על זה בכלל?)

לא לכל קבוצה נוכל לחשב הסתברות. עבור כל קבוצה בת מנייה כן, אך לקבוצות אינסופיות אחרות לא. עבור σ\sigmaσ-אלגברה נדע לחשב הסתברות.

דוגמה

לכל קבוצה סופית או בת מנייה AAA מתקיים כי p(A)p(A)p(A) היא σ\sigmaσ-אלגברה.

תרגיל

עבור F={A⊆R∣ בת מנייהA‾ בת מנייה או A}\mathcal{F}=\left\{ A \subseteq \mathbb{R} \mid \R{\text{ בת מנייה}}\overline{A}\R{\text{ בת מנייה או }}A \right\}F={A⊆R∣ בת מנייהA בת מנייה או A} הוכיחו בבית כי היא σ\sigmaσ-אלגברה על R\mathbb{R}R.

שיעורי בית (הסכמה)

בקורס זה מתקיים כי N={0,1,2,… }\mathbb{N}=\left\{ 0,1,2,\dots \right\}N={0,1,2,…}. כלומר, כולל אפס.

משפט (תכונות של σ\sigmaσ-אלגברה)

  1. מתקיים Ω∈F\Omega \in \mathcal{F}Ω∈F.
  2. לכל A1,A2,…,An∈FA_{1},A_{2},\dots,A_{n}\in \mathcal{F}A1​,A2​,…,An​∈F מתקיים ⋃i=1nAi∈F\bigcup\limits_{i=1}^n A_{i}\in \mathcal{F}i=1⋃n​Ai​∈F.
  3. עבור {Ai}i=1N∈F\left\{ A_{i} \right\}_{i=1}^N \in \mathcal{F}{Ai​}i=1N​∈F כאשר NNN סופי או בן מנייה מתקיים ⋂i=1NAi∈F\bigcap\limits_{i=1}^NA_{i}\in \mathcal{F}i=1⋂N​Ai​∈F.
  4. לכל A,B∈FA,B \in \mathcal{F}A,B∈F מתקיים A∖B∈FA \setminus B \in \mathcal{F}A∖B∈F.

הערה (תזכורת: דה מורגן)

⋃Ai‾=⋂Ai‾⋂Ai‾=⋃Ai‾\overline{\bigcup A_{i}}=\bigcap \overline{A_{i}} \qquad \qquad \qquad \overline{\bigcap A_{i}}=\bigcup \overline{A_{i}}⋃Ai​​=⋂Ai​​⋂Ai​​=⋃Ai​​

הוכחה:
עבור (1)(1)(1) זה מיידי שכן לפי הגדרה ∅∈F\emptyset \in \mathcal{F}∅∈F ומכיוון ש-∅‾=Ω\overline{\emptyset}=\Omega∅​=Ω מתקיים כי Ω∈F\Omega \in \mathcal{F}Ω∈F.
עבור (2)(2)(2) נגדיר A1,A2,…,An∈FA_{1},A_{2},\dots,A_{n}\in \mathcal{F}A1​,A2​,…,An​∈F. לכל k>nk>nk>n נגדיר Ak=∅A_{k}=\emptysetAk​=∅. ידוע כי ⋃i=1∞Ai∈F\bigcup_{i=1}^\infty A_{i}\in \mathcal{F}⋃i=1∞​Ai​∈F ולכן ⋃i=1nAi=⋃i=1∞Ai∈F\bigcup_{i=1}^nA_{i}=\bigcup_{i=1}^\infty A_{i}\in \mathcal{F}⋃i=1n​Ai​=⋃i=1∞​Ai​∈F.
עבור (3)(3)(3) נאמר כי:

(⋂i=1NAi)‾=↓לפי דה מורגן⋃i=1NAi‾∈↓לפי 2F\overline{\left(\bigcap_{i=1}^N A_{i}\right)} \underset{\begin{matrix} \downarrow \\ \R{\text{לפי דה מורגן}} \end{matrix}}{=} \bigcup_{i=1}^N \overline{A_{i}}\underset{\begin{matrix} \downarrow \\ \R{\text{לפי 2}} \end{matrix}}{\in} \mathcal{F}(i=1⋂N​Ai​)​↓לפי דה מורגן​=​i=1⋃N​Ai​​↓לפי 2​∈​F

ואז, לפי תכונות σ\sigmaσ-אלגברה נקבל כי ⋃i=1NAi‾‾∈F\overline{\bigcup_{i=1}^N \overline{A_{i}}}\in \mathcal{F}⋃i=1N​Ai​​​∈F, כלומר ⋂i=NAi∈F\bigcap_{i=}^N A_{i}\in \mathcal{F}⋂i=N​Ai​∈F.
עבור (4)(4)(4) נניח כי A,B∈FA,B \in \mathcal{F}A,B∈F ואז:

A∖B=A∩B‾A \setminus B=A \cap \overline{B}A∖B=A∩B

ואז לפי 333, מכיוון ש-B‾,A∈F\overline{B},A \in \mathcal{F}B,A∈F מתקיים כי A∩B‾∈FA \cap \overline{B}\in \mathcal{F}A∩B∈F.
∎

קבוצות לא בנות מניה

כעת נעבור למשפט חשוב שיעזור לנו כאשר Ω\OmegaΩ לא בת מנייה.

משפט

תהי Ω≠∅\Omega \neq \emptysetΩ=∅ ותהא S⊆p(Ω)S \subseteq p(\Omega)S⊆p(Ω)
אזי קיימת σ\sigmaσ-אלגברה יחידה Fs\mathcal{F}_{s}Fs​ המקיימת:
א. S⊆FsS \subseteq \mathcal{F}_{s}S⊆Fs​.
ב. לכל σ\sigmaσ-אלגברה F\mathcal{F}F שמכילה את SSS מתקיים Fs⊆F\mathcal{F}_{s}\subseteq \mathcal{F}Fs​⊆F.

ההוכחה נמצאת ברשימות.

הערה

Fs\mathcal{F}_{s}Fs​ היא ה-σ\sigmaσ-אלגברה המינימלית הנוצרת מ-SSS והיא המינימלית במובן שהיא מוכלת בכל σ\sigmaσ-אלגברה אחרת המכילה את SSS.

דוגמה

נגדיר σ\sigmaσ-אלגברה מעל הקטע [0,1][0,1][0,1]. (כלומר, Ω=[0,1]\Omega=[0,1]Ω=[0,1])
נגדיר S={[a,b]∣0≤a<b≤1}S=\left\{ [a,b] \mid 0\leq a< b\leq1 \right\}S={[a,b]∣0≤a<b≤1}. לפי המשפט, קיימת σ\sigmaσ-אלגברה המכילה את כל הקטעים הללו.
נגדיר Fs\mathcal{F}_{s}Fs​ כ-σ\sigmaσ-אלגברה המתאימה למשפט ונראה כי היא מכילה את כל היחידונים. (כלומר, {x∣x∈[0,1]}⊆Fs\left\{x \mid x \in[0,1] \right\}\subseteq \mathcal{F}_{s}{x∣x∈[0,1]}⊆Fs​)

הוכחה:
נסתכל על x∈[0,1)x \in[0,1)x∈[0,1) ונראה כי x∈Fsx \in \mathcal{F}_{s}x∈Fs​. נעשה זאת כך:

{x}=⋂n=1∞[x,x+1n]\left\{ x \right\}=\bigcap_{n=1}^\infty \left[ x,x+\frac{1}{n} \right]{x}=n=1⋂∞​[x,x+n1​]

מכיוון ש-[x,x+1n]∈S\left[ x,x+\frac{1}{n} \right]\in {S}[x,x+n1​]∈S ולפי המשפט ממקודם נקבל כי {x}∈Fs\left\{ x \right\}\in \mathcal{F}_{s}{x}∈Fs​.

עבור, x=1x=1x=1 נקבל:

{1}=⋂n=1∞[1−1n,1]∈Fs\left\{ 1 \right\}=\bigcap_{n=1}^\infty \left[ 1-\frac{1}{n},1 \right] \in \mathcal{F}_{s}{1}=n=1⋂∞​[1−n1​,1]∈Fs​

∎

הגדרה 2 (ה-σ\sigmaσ-אלגברה של בורל)

נאמר כי ה-σ\sigmaσ-אלגברה של בורל על Ω=Rn\Omega=\mathbb{R}^nΩ=Rn כ-βn=β(Rn)=Fs\beta_{n}=\beta(\mathbb{R}^n)=\mathcal{F}_{s}βn​=β(Rn)=Fs​ כאשר:

S={(−∞,a1]×(−∞,a2]×⋯×(−∞,an]}S=\left\{ (-\infty,a_{1}]\times (-\infty,a_{2}]\times \dots \times (-\infty ,a_{n}] \right\}S={(−∞,a1​]×(−∞,a2​]×⋯×(−∞,an​]}
הערה

בהגדרה זו לא נשתמש יותר בקורס, אבל בקורסים עתידיים נראה אותה.

מרחב הסתברות

הגדרה 3 (סדרה זרה בזוגות)

נאמר כי סדרה A1,…,AnA_{1},\dots,A_{n}A1​,…,An​ היא זרה בזוגות אם לכל i≠ji\neq ji=j מתקיים Ai∩Aj=∅A_{i}\cap A_{j}=\emptysetAi​∩Aj​=∅.

הגדרה 4 (מידת הסתברות)

תהא σ    F\sigma\;\;\mathcal{F}σF-אלגברה מעל Ω\OmegaΩ.
פונקציה P:F→[0,1]P:\mathcal{F}\to[0,1]P:F→[0,1] נקראת מידת הסתברות אם:
א. P(∅)=0P(\emptyset)=0P(∅)=0
ב. לכל A∈FA \in \mathcal{F}A∈F מתקיים: P(A‾)=1−P(A)P(\overline{A})=1-P(A)P(A)=1−P(A).
ג. σ\sigmaσ-אדיטיביות: לכל סדרה של מאורעות {Ai}i=1n\left\{ A_{i} \right\}_{i=1}^n{Ai​}i=1n​ שזרים בזוגות מתקיים:

P(⋃i=1∞Ai)=∑i=1∞P(Ai)P\left(\bigcup_{i=1}^\infty A_{i}\right)=\sum_{i=1}^\infty P(A_{i})P(i=1⋃∞​Ai​)=i=1∑∞​P(Ai​)

עוד מעט נראה כי אם זה סופי אזי זה גם מתקיים :)

הערה

  1. הקבוצה Ω\OmegaΩ נקראת מרחב המדגם.
  2. כל איבר ב-F\mathcal{F}F נקרא מאורע.
  3. ברמה האינטואיטיבית היינו מצפים כי כל חיתוך של מאורעות הוא מאורע וכך גם המשלים והאיחוד. התכונות האלו נובעות מההגדרה של σ\sigmaσ-אלגברה.
  4. מההגדרה נובע כי P(Ω)=1−P(Ω‾)=1−P(∅)=1−0=1P(\Omega)=1-P(\overline{\Omega})=1-P(\emptyset)=1-0=1P(Ω)=1−P(Ω)=1−P(∅)=1−0=1.
  5. התכונה σ\sigmaσ-אדיטיביות נכונה גם באיחוד סופי של מאורעות. (אפשר למשל לבחור את יתר המאורעות להיות הקבוצה הריקה)
  6. כזכור, קבוצה בת מנייה היא קבוצה סופית או קבוצה אינסופית השקולה לטבעיים. (כלומר, יש פונקציה חח"ע בינה לבין הטבעיים)
    כאשר Ω\OmegaΩ בת מניה נהוג לקחת את F=p(Ω)\mathcal{F}=p(\Omega)F=p(Ω).
  7. במרחב בן מנייה נהוג לקבוע את ההסתברות של היחידונים. (ואז נקבעת ההסתברות של כל F\mathcal{F}F)
  8. במרחב שהוא לא בן מנייה, לא מספיק להגדיר את ההסתברות של היחידונים ומייד נראה דוגמה נגדית.
הגדרה 5 (מאורע כמעט בטוח)

נאמר שמאורע AAA מתקיים כמעט בטוח אם P(A‾)=0P(\overline{A})=0P(A)=0. (או P(A)=1P(A)=1P(A)=1)
(כי להגיד שההסתברות שמשהו יקרה היא 1 זה לא אומר שהמאורע קרה)

כעת ניתן להגדיר מרחב הסתברות:

הגדרה 6 (מרחב הסתברות)

שלשה (Ω,F,P)(\Omega,\mathcal{F},P)(Ω,F,P) נקרא מרחב הסתברות אם מתקיימים:
א. Ω≠∅\Omega\neq \emptysetΩ=∅ היא מרחב המדגם.
ב. F⊆p(Ω)\mathcal{F} \subseteq p(\Omega)F⊆p(Ω) היא σ\sigmaσ-אלגברה על Ω\OmegaΩ.
ג. P:F→[0,1]P:\mathcal{F}\to[0,1]P:F→[0,1] היא מידת ההסתברות.

הגדרה 7 (מרחב שווה הסתברות (סימטרי))

מרחב שווה הסתברות או מרחב סימטרי הוא מרחב הסתברות בו Ω\OmegaΩ סופית וההסתברות של כל יחידון זהה.

משפט

במרחב שווה הסתברות מתקיים P({ω})=1∣Ω∣P(\left\{ \omega \right\})=\frac{1}{|\Omega|}P({ω})=∣Ω∣1​ ו-P(A)=P(⨄ω∈A{ω})=∑ω∈AP({ω})=∣A∣∣Ω∣P(A)=P\left( \biguplus\limits_{\omega \in A}\left\{ \omega \right\} \right)=\sum\limits_{\omega \in A}P(\left\{ \omega \right\})=\frac{|A|}{|\Omega|}P(A)=P(ω∈A⨄​{ω})=ω∈A∑​P({ω})=∣Ω∣∣A∣​.

דוגמה

מטילים שתי קוביות הוגנות.
א. מהי ההסתברות שסכום הקוביות הוא 888?
נגדיר Ω={2,3,…,12}\Omega=\left\{ 2,3,\dots,12 \right\}Ω={2,3,…,12}. נשים לב כי Ω\OmegaΩ לא סימטרי, שכן P({2})=P({(1,1)})=136P(\left\{ 2 \right\})=P(\left\{ (1,1) \right\})=\frac{1}{36}P({2})=P({(1,1)})=361​ ו-P({5})=P({(1,4),(4,1),(2,3),(3,2)})=436P(\left\{ 5 \right\})=P(\left\{ (1,4),(4,1),(2,3),(3,2) \right\})=\frac{4}{36}P({5})=P({(1,4),(4,1),(2,3),(3,2)})=364​ ואז:

P({8})=P({(2,6),(3,5),(4,4),(6,2),(5,3)})=536P(\left\{ 8 \right\})=P(\left\{ (2,6),(3,5),(4,4),(6,2),(5,3) \right\})=\frac{5}{36}P({8})=P({(2,6),(3,5),(4,4),(6,2),(5,3)})=365​

בדרך אחרת נוכל להגדיר Ω={(a1,a2)∣a1,a2∈{1,2,…,6}}\Omega=\left\{ (a_{1},a_{2})\mid a_{1},a_{2}\in \left\{ 1,2,\dots,6 \right\} \right\}Ω={(a1​,a2​)∣a1​,a2​∈{1,2,…,6}}. המרחב הזה הוא סימטרי.
נגדיר A={(a1,a2)∈Ω∣a1+a2=8}={(2,6),(6,2),(3,5),(5,3),(4,4)}A=\left\{ (a_{1},a_{2})\in\Omega \mid a_{1}+a_{2}=8 \right\}=\left\{ (2,6),(6,2),(3,5),(5,3),(4,4) \right\}A={(a1​,a2​)∈Ω∣a1​+a2​=8}={(2,6),(6,2),(3,5),(5,3),(4,4)} ואז לפי תכונות המרחב הסימטרי:

P(A)=↓סימטרי∣A∣∣Ω∣=536P(A) \underset{\begin{matrix} \downarrow \\ \R{\text{סימטרי}} \end{matrix}}{=} \frac{|A|}{|\Omega|}=\frac{5}{36}P(A)↓סימטרי​=​∣Ω∣∣A∣​=365​

ב. מהי ההסתברות ששתי הקוביות הציגו מספר זוגי?
נגדיר BBB כקבוצת כל האפשרויות ששתי הקוביות הציגו מספר זוגי. כלומר, B={(a1,a2)∈Ω∣a1,a2∈{2,4,6}}B=\left\{ (a_{1},a_{2})\in\Omega \mid a_{1},a_{2}\in \left\{ 2,4,6 \right\} \right\}B={(a1​,a2​)∈Ω∣a1​,a2​∈{2,4,6}}.
נשתמש בדרך השנייה מסעיף א' ונזכר שהמרחב שהגדרנו זוגי ולכן:

P(B)=∣B∣∣Ω∣=936=14P(B)=\frac{|B|}{|\Omega|}=\frac{9}{36}=\frac{1}{4}P(B)=∣Ω∣∣B∣​=369​=41​
הערה

ראינו פה כי תמיד כדאי להגדיר מרחב מדגם כללי, ואם הוא סימטרי - אדרבה.

דוגמה

רוצים לבחור מספר טבעי חיובי ולשם כך מגדירים Ω=N∖{0}\Omega=\mathbb{N}\setminus \left\{ 0 \right\}Ω=N∖{0}. זוהי קבוצה בת מנייה ולכן F=p(Ω)\mathcal{F}=p(\Omega)F=p(Ω) ואז נגדיר:

∀n∈N∖{0}:    P({n})=12n=(12)n\forall n\in \mathbb{N}\setminus \left\{ 0 \right\}:\;\; P(\left\{ n \right\})=\frac{1}{2^n}=\left( \frac{1}{2} \right)^n∀n∈N∖{0}:P({n})=2n1​=(21​)n

תחילה נוודא כי P(Ω)=1P(\Omega)=1P(Ω)=1. כלומר:

P(Ω)=P(⨄n=1∞{n})=↓-אדיטיביותσ∑i=1∞P({n})=∑n=1∞(12)n=a11−q=121−12=1P(\Omega)=P\left(\biguplus_{n=1}^\infty\left\{ n \right\}\right) \underset{\begin{matrix} \downarrow \\ \R{\text{-אדיטיביות}}\sigma \end{matrix}}{=}\sum_{i=1}^\infty P(\left\{ n \right\})=\sum_{n=1}^\infty \left( \frac{1}{2} \right)^n=\frac{a_{1}}{1-q}=\frac{\frac{1}{2}}{1-\frac{1}{2}}=1P(Ω)=P(n=1⨄∞​{n})↓-אדיטיביותσ​=​i=1∑∞​P({n})=n=1∑∞​(21​)n=1−qa1​​=1−21​21​​=1

נשאל מהי ההסתברות שנבחר מספר זוגי?
נגדיר AAA - נבחר מספר טבעי זוגי. כלומר A={{x}∈Ω∣x=2k,  k∈N∖{0}}A=\left\{ \left\{ x \right\}\in\Omega \mid x =2k,\;k\in \mathbb{N}\setminus \left\{ 0 \right\} \right\}A={{x}∈Ω∣x=2k,k∈N∖{0}} ואז:

P(A)=P(⨄n=1∞{n})=∑n=1∞P(2n)=∑n=1∞(12)2n=∑n=1∞(14)n=141−14=1434=13P(A)=P\left(\biguplus_{n=1}^\infty \left\{ n \right\}\right)=\sum_{n=1}^\infty P(2n)=\sum_{n=1}^\infty \left( \frac{1}{2} \right)^{2n}=\sum_{n=1}^\infty \left( \frac{1}{4} \right)^n=\frac{\frac{1}{4}}{1-\frac{1}{4}}=\frac{\frac{1}{4}}{\frac{3}{4}}=\frac{1}{3}P(A)=P(n=1⨄∞​{n})=n=1∑∞​P(2n)=n=1∑∞​(21​)2n=n=1∑∞​(41​)n=1−41​41​​=43​41​​=31​
הערה (שאלה מעניינת)

האם יכולנו להגדיר על Ω={1,2,… }\Omega=\left\{ 1,2,\dots \right\}Ω={1,2,…} הסתברות כך שלכל יחידות ההסתברות תהיה שווה? (לא סימטרי כי זה לא סופי)
התשובה היא לא. כי אם נגדיר שההסתברות של כל יחידות היא α\alphaα אז נקבל כי P(Ω)=∑i=1∞P({n})=∑n=1∞α=∞≠1P(\Omega)=\sum_{i=1}^\infty P(\left\{ n \right\})=\sum_{n=1}^\infty \alpha=\infty\neq 1P(Ω)=∑i=1∞​P({n})=∑n=1∞​α=∞=1 ואם נגדיר כי ההסתברות תהיה 000 אז נקבל כי P(Ω)=0P(\Omega)=0P(Ω)=0 וכפי שצנזור נהג להגיד "ל-1 יש את התכונה היפה הזאת שלו שהוא לא שווה ל-0".

דוגמה

נניח ורוצים לבחור באופן אקראי אחיד מספר ממשי בקטע [0,1][0,1][0,1]. חייבים להגדיר: P({x})=0P(\left\{ x \right\})=0P({x})=0 לכל x∈[0,1]x \in[0,1]x∈[0,1]. (לא יכולים להגיד משהו אחר מאותה סיבה מההערה הנ"ל, בנוסף, זה יכול להיות 000 כי איחוד היחידונים הוא לא איחוד בן מנייה)

משפט (תכונות של מרחב הסתברות)

יהי (Ω,F,P)(\Omega,\mathcal{F},P)(Ω,F,P) מרחב הסתברות. אזי מתקיים:

  1. מונוטוניות: אם A,B∈FA,B \in \mathcal{F}A,B∈F ו-A⊆BA \subseteq BA⊆B אזי P(A)≤P(B)P(A)\leq P(B)P(A)≤P(B).
  2. הכלה והפרדה: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B).
  3. תת אדיטיביות: P(⋃n=1∞An)≤∑n=1∞P(Ak)P\left( \bigcup_{n=1}^\infty A_{n} \right)\leq \sum_{n=1}^\infty P(A_{k})P(⋃n=1∞​An​)≤∑n=1∞​P(Ak​).
הערה

  1. מכלילים את נוסחת הכלה והפרדה למספר סופי של קבוצות. זה זהה לנוסחה שרואים בקומבינטוריקה.
  2. בהוכחת המונוטוניות נסיק את הזהות P(B∖A)=P(B)−P(B∩A)P(B \setminus A)=P(B)-P(B \cap A)P(B∖A)=P(B)−P(B∩A).

הוכחה: (מונוטוניות)
נוכיח תחילה את ההערה השנייה:

B=(B∩A)  ⊎  (B∩A‾)B=(B \cap A)\;\uplus\;(B \cap \overline{A})B=(B∩A)⊎(B∩A) P(B)=P(B∩A)+P(B∩A‾)P(B)=P(B \cap A)+P(B \cap \overline{A})P(B)=P(B∩A)+P(B∩A) P(B∖A)=P(B)−P(A∩B)P(B \setminus A)=P(B)-P(A \cap B)P(B∖A)=P(B)−P(A∩B)

כעת, נוכיח את המונוטוניות:

A⊆B  ⟹  B=A⊎(B∖A)  ⟹  P(B)=P(A)+P(B∖A)  ⟹  P(B)≥P(A)A \subseteq B\implies B=A\uplus(B \setminus A)\implies P(B)=P(A)+P(B \setminus A)\implies P(B)\geq P(A)A⊆B⟹B=A⊎(B∖A)⟹P(B)=P(A)+P(B∖A)⟹P(B)≥P(A)

∎

תרגיל (מבחינה)

ליטל מטיילת בחבל אלזס בצרפת והיא סימנה על המפה 444 יקבים שהיא רוצה לבקר בהם ורק בהם.
כל יום היא בוחרת באופן אקראי בלתי תלוי יקב לבקר בו. ליטל תעזוב את האיזור מיד לאחר שתבקר בכל ארבעת היקבים.
חשבו את ההסתברות שליטל תעזוב את האיזור תוך 151515 ימים לכל היותר.

נגדיר את המאורעות הבאים:
הקבוצה AkA_{k}Ak​ היא קבוצת כל האפשרויות בהן ליטל לא ביקרה ביקב kkk במשך 151515 ימים עבור k=1,2,3,4k=1,2,3,4k=1,2,3,4.
המשלים למה שאנחנו רוצים למצוא הוא A1∪A2∪A3∪A4A_{1}\cup A_{2}\cup A_{3}\cup A_{4}A1​∪A2​∪A3​∪A4​.
נגדיר BBB היא קבוצת כל האפשרויות בהן ליטל תעזוב את החבל לאחר 151515 ימים לכל היותר ולכן B=A1∪A2∪A3∪A4‾B=\overline{A_{1}\cup A_{2}\cup A_{3}\cup A_{4}}B=A1​∪A2​∪A3​∪A4​​.

P(A1∪A2∪A3∪A4) ⁣= ⁣ ⁣ ⁣∑i=14P(Ai)− ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣∑1≤i<j≤4 ⁣ ⁣ ⁣P(Ai∩Aj)+ ⁣ ⁣ ⁣∑i<j<k ⁣P(Ai∩Aj∩Ak) ⁣− ⁣P(A1∩A2∩A3∩A4)P(A_{1}\cup A_{2}\cup A_{3}\cup A_{4})\!=\!\!\!\sum_{i=1}^4 P(A_{i})-\!\!\!\!\!\!\sum_{1\leq i<j\leq 4}\!\!\!P(A_{i}\cap A_{j})+\!\!\!\sum_{i<j<k}\!P(A_{i}\cap A_{j}\cap A_{k})\!-\!P(A_{1}\cap A_{2}\cap A_{3}\cap A_{4})P(A1​∪A2​∪A3​∪A4​)=i=1∑4​P(Ai​)−1≤i<j≤4∑​P(Ai​∩Aj​)+i<j<k∑​P(Ai​∩Aj​∩Ak​)−P(A1​∩A2​∩A3​∩A4​) P(… )=(41)P(A1)−(42)P(A1∩A2)+(43)P(A1∩A2∩A3)−(44)P(A1∩A2∩A3∩A4)P(\dots)=\begin{pmatrix} 4 \\ 1 \end{pmatrix}P(A_{1})-\begin{pmatrix} 4 \\ 2 \end{pmatrix}P(A_{1}\cap A_{2})+\begin{pmatrix} 4 \\ 3 \end{pmatrix}P(A_{1}\cap A_{2}\cap A_{3})-\begin{pmatrix} 4 \\ 4 \end{pmatrix}P(A_{1}\cap A_{2}\cap A_{3}\cap A_{4})P(…)=(41​)P(A1​)−(42​)P(A1​∩A2​)+(43​)P(A1​∩A2​∩A3​)−(44​)P(A1​∩A2​∩A3​∩A4​)

נראה כי:

P(A1∩A2∩A3∩A4)=0P(A1)=(34)15P(A1∩A2)=(24)15P(A_{1}\cap A_{2}\cap A_{3}\cap A_{4})=0 \quad P(A_{1})=\left( \frac{3}{4} \right)^{15} \quad P(A_{1}\cap A_{2})=\left( \frac{2}{4} \right)^{15}P(A1​∩A2​∩A3​∩A4​)=0P(A1​)=(43​)15P(A1​∩A2​)=(42​)15 P(A1∩A2∩A3)=(14)15P(A_{1}\cap A_{2}\cap A_{3})=\left( \frac{1}{4} \right)^{15}P(A1​∩A2​∩A3​)=(41​)15